Nadangel Mihael, kot Bog

(Sveti Nadangel Mihael, Angel Mihael)

Nadangel Michael je najbližji Bogu v Judovskih zapisih, saj njegovo ime pomeni “Kot Bog”. Kot najstarejši Nadangel, je prejel vodstvo vseh Božjih naravnih pojavov, vključno z dežjem, vetrom, ognjem, snegom, nevihto, bliskanjem in točo. Veliko Judov verjame, da se je Michael prikazal Mojzesu v gorečem ognju in da je vodil Daniela iz levjega brloga.
V krščanski bibliji je bil Michael tisti, ki je povedal Mariji o smrti.
Kot navajajo Muslimani, ima Michael po telesu, lase in vsaka kot jezik prosi milost Alaha v imenu vseh grešnikov.

Kot Nadangel bitke in varnostnik Nebes, naj bi bil tudi glavni Svetnik policije. Še več, ker je omenjeno v knjigi “Book of Revelations”, da bo Michael vodil Božjo armijo proti zmaju in njegovim angelom v zadnji bitki, mnogi ljudje iščejo pomoč Michaela proti tistim, ki ravnajo narobe na Zemlji in vsi ljudje ki potrebujejo zaščito pred kriminalom ali psihičnim ali spiritualnim sovražnikom lahko zaprosijo Nadangela za pomoč – - in mnogi so poročali o ugodnostih, ko si  prižgali devetdnevno svečo Nadangelu.

 

 

Sveti Mihael premaga Satana, Guido Reni,Kapucinska cerkev Santa Maria della Concezione v Rimu)

Sveti Mihael ali Nadangel Mihael (hebrejsko מיכאל, Micha’el or Mîkhā’ēl; grško Μιχαήλ, Mikhaíl; latinsko Michael or Míchaël; arabsko ميكائيل,Mikha’il) je nadangel, ki ga Sveto pismo omenja v Razodetju (Raz 12,7).

V Stari zavezi je Mihael omenjen v Danielovi knjigi (Dan 10,13, Dan 12,1). Navadno je predstavljen kot poglavar božje vojske, vojskovodja nebesnih čet. Njegovo ime pomeni Kdo je kakor Bog, zaradi različnega prevajanja se v nekaterih virih navaja tudi pomen Podoben Bogu.

V umetniških upodobitvah se sveti Mihael prikazuje kot vojščak v oklepu in z mečem v roki. Cerkev mu že od najzgodnejših časov izraža posebno spoštovanje, saj ga sprejema kot mogočnega zaveznika v večni borbi proti silam zla. Velikega nadangela enako živo spoštuje tako zahodna kot tudi vzhodna krščanska cerkev. Za zaščitnika ga imajo mnogi redovi, posvečeno mu je veliko cerkva, v Italiji je zavetnik javne varnosti, tudi Nemčija pa ga že od nekdaj slavi kot svojega zavetnika.

Tudi islam ga slavi kot enega od svojih štirih nadangelov. Jehovove priče verujejo, da sta Jezus Kristus in Nadangel Mihael ena in ista oseba.

 

http://sl.wikipedia.org/wiki/Mihael_(nadangel)

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>